Spreekwoorden in groep 3

Het begon met een verhaaltje over Meester Jaap en tijdens het voorlezen kwamen er steeds meer spreekwoorden naar voren.
Een paar spreekwoorden heb ik behandeld in de klas en het was erg mooi om te zien hoe snel de leerlingen de betekenissen oppakken.
Er zijn daarna situaties geweest waarin de leerling zelf zei: “Hey, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!”
Het doel is bereikt; de leerlingen herkennen het en passen het goed toe in de praktijk.

De volgende dag komen leerlingen de klas binnen met andere spreekwoorden die ze van mama of papa hebben geleerd. Zo kwam Charlotte met: de hond in de pot vinden. Fleur zei: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Noor zei: wie A zegt, moet ook B zeggen.

Op de foto ziet u welke spreekwoorden in de klas behandeld zijn.